]]>
DIMARTS, 20 DE SETEMBRE, 2016
imprimir
L'1 d'octubre es farà l'acte d'inhumació dels soldats de la guerra civil al cementiri municipal


Acte d'inhumació de les restes dels soldats caiguts a la Serra de Riés l'any 1939 durant la Guerra Civil espanyola.

L'acte tindrà lloc el dissabte 1 d'octubre, a les 12 del migdia, al cementiri municipal d'Olesa de Bonesvalls, i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.


El passat mes de maig es va celebrar un acte d’inhumació de les restes de set víctimes de la Guerra Civil que van morir a la serra de Riés durant els combats del gener de 1939. Sota la direcció de la Generalitat de Catalunya, un equip interdisciplinari format per experts de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) -amb la col·laboració de l'Ajuntament de Subirats i de l'Ajuntament d'Olesa de Bonesvalls, del Centre d'Estudis de Subirats i de l'Institut d'Estudis Penedesencs- ha realitzat els treballs de localització, recuperació i anàlisi antropològica de restes humanes de la Guerra Civil a la serra de Riés, entre el 2014 i el 2015.

Després, mitjançant dues intervencions arqueològiques, els experts hi han trobar i excavat quatre fosses, i han recuperat les restes de set soldats republicans que van morir a la serra de Riés durant els combats del gener de 1939, juntament amb alguns efectes personals. Atès que no ha estat possible determinar-ne la identitat, les restes recuperades han estat inhumades en un nínxol del cementiri de Sant Pau d’Ordal i del cementiri d’Olesa de Bonesvalls amb la inscripció “Morts en defensa de les llibertats en els combats d’Ordal de gener de 1939”.

El treball d'investigació, ha permès aportar més coneixement històric sobre les fosses del Penedès. La recerca també ha generat dades importants per al coneixement dels fets bèl·lics que van succeir el gener de 1939 arran de l'ofensiva franquista. Segons els resultats de les investigacions, els soldats republicans morts a la serra de Riés eren membres de la 196 Brigada Mixta procedents de la zona de Madrid, que van arribar amb vaixell des de València i que el 21 de gener de 1939 van ser desplegats a la zona del Garraf i l’Alt Penedès. Un dels seus batallons es va emplaçar a Olesa de Bonesvalls i el 23 de gener de 1939 va quedar totalment desfet en els combats que es van produir al voltant del Turó de les Mentides.

La Generalitat de Catalunya compta amb un portal web que permet geolocalitzar fosses a tot Catalunya: fossesirepressio.cat. Es tracta d’un projecte impulsat per la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament que ofereix imatges, informació històrica i la possibilitat de cercar persones per nom i cognoms.
Darrera actualització: 20/09/2016 13:11
IMATGES
AMPLIAR IMATGE